ПАТ "Козятинхліб"

Україна. Вінницька обл.,
м. Козятин вул. Незалежності 72

тел: +38 (04342) 2-03-48

Історія хліба

  • Розмістив: admin;  
  • Прочитано: 1448;  
  • Дата: 10-01-2013, 11:07
Людина вирощує зернові культури для харчування вже приблизно Історія хліба 10 000 років. Раніше зерно мололи, змішували з водою і їли як кашу. Пізніше з каші на гарячих каменях або в попелі пекли хлібні коржики із зерна дуже грубого помолу та води. Подібний хліб і зараз готують в різних частинах світу, наприклад, мексиканську тортілью, індійський чапаті, шотландські та північноамериканські вівсяні коржики.

Згідно з археологічними знахідками хліб відомий понад 5000 років. Він був важливим продуктом харчування ранніх цивілізацій, зокрема в Єгипті, де вже у той час хліб у великих кількостях виготовлявся в пекарнях. У античні часи єгиптяни мали прізвисько хлібоїди.
Вже між 2860 і 2840 до Різдва Христового в країні на Нілі було відомо 30 різних сортів хліба. З Єгипту знання про випічку хліба через Грецію і Римську Імперію потрапили в Європу.
Навіть в період античності було велике різноманіття сортів хліба. У своєму творі грецький автор Автенеус описує різні види хліба, пирогів, печива та інших кондитерських виробів, які були доступні в Класичний період. Серед хлібів він згадує корж, який пекли на сковорідці, медовий хліб, «грибний» хліб та військовий хліб, який пекли на рожні. Тип та якість борошна, яке використовувалося для приготування хліба, також були дуже різні. У той час римлянин Дифілус відзначав «хліб, зготований із пшениці, в порівнянні з ячмінним хлібом поживніший, легше засвоюється і, принаймні, смачніший».

Під час Середньовіччя хліб був не тільки основним продуктом харчування, а й частиною сервірування столу.
Отто Фредеріка Рогведдера вважають батьком нарізного хліба. У 1912 Рогведдер почав роботу над машиною, що нарізає хліб, але пекарні неохоче її використовували, бо боялися, що хліб швидше черствітиме. Це продовжувалося до 1928, коли Рогведдер створив машину, яка і нарізає, і упаковує хліб. Це значно збільшило популярність нарізного хліба. Пекарня в Чіллікоте, Міссурі була першою пекарнею, що виготовляла нарізний хліб.
Впродовж довгого часу білий хліб вважали хлібом багатих, в той час як бідняки їли темний хліб. Хоча в кінці XX ст. темному хлібу стали віддавати перевагу через більшу харчову цінність, тоді як білий хліб став асоціюватися із неосвіченістю в харчуванні нижчого класу.
Інша важлива подія сталася в 1961 р., коли винайшли машину, яка значно автоматизувала роботу із тістом та значно зменшила період ферментації і час виготовлення однієї буханки. Цей спосіб зараз широко використовується у всьому світі.



Шановний відвідувач, Ви не зареєструвались на сайті.
Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм логіном.

Додатково по даній категорії

  • Звичаї та повір'я, пов'язані з хлібом
  • Хліб і сіль в українській хаті
  • Цікаві факти про хліб
  • Види хліба
  • Харчова цінність хліба
  • 89: Історія хліба10 січеня 2013: Історія хліба!
    Історія хліба.
    Історія хліба
Інформація
Відвідувачі, з групи Гість, не можуть залишати коментарі до публікації.

ОПИТУВАННЯ

Оцініть роботу експедиції

Відмінна
Влаштовує
Задовільна
Могла бути і краща
Зовсім не влаштовує

Прислів’я про хліб

Глибше орати — більше хліба мати.

ІНФОРМЕР КУРСУ ВАЛЮТ

Календар

«    січеня 2013    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Простое создание сайтов и интернет магазинов
Контактна інформація:

Секретаріат

+38 (043) 422-03-48

Відділ кадрів

+38 (043) 422-34-40

Бухгалтерія

+38 (043) 422-35-63